Ömer Fethi Gürer'den gıda fiyatları uyarısı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünya genelinde gıda fiyatlarının gerilerken Türkiye’de artış göstermeye devam ettiğini belirtti. Gürer, ithal ürün fiyatlarının da düşmediğine dikkat çekti.

Dünya ve Türkiye Arasındaki Fiyat Farkı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, 2025 Eylül ve Ekim aylarında dünya genelinde fiyatlar düşerken, Türkiye’de raf fiyatlarındaki artış devam ediyor.

Gürer, “İri taneli tahıllar endeksi yüzde 1,1, pirinç fiyat endeksi yüzde 2,5, et fiyat endeksi ise aylık bazda yüzde 2 düştü. Kümes hayvanı fiyatları gerilerken sığır eti fiyatları yükseldi. Süt ürünleri ve şeker fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Türkiye ise dünyadan ayrışarak fiyat artışını sürdürüyor” dedi.

Artışın Nedenleri

Gürer, Türkiye’de gıda fiyatlarının yükselmesinde yerli üretimdeki girdi maliyetlerinin, yanlış tarım politikalarının ve aracılık sistemindeki sorunların etkili olduğunu belirtti.

“Yem, mazot, nakliye ve gübre fiyatları sürekli artıyor. Çiftçi düşük alım fiyatı nedeniyle üretim daralması yaşıyor. Aracıların ve tüccarların karşısında üreticiye yeterli destek verilmezse, fiyat sorunları devam eder” dedi.

Emekli ve Dar Gelirlinin Etkilenmesi

CHP’li Gürer, emekli ve dar gelirlilerin artan gıda fiyatları nedeniyle alışverişte kısıntıya gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca ithal ürün fiyatlarının düşmemesinin de vatandaşın bütçesini zorladığını vurguladı.

Panel ve Açıklamalar

Gürer, FAO verilerine göre arz bolluğu yaşanmasına rağmen Türkiye’de gıda fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Türkiye’deki zirai don ve kuraklığın artışa kısmi etkisi olsa da, esas sorunun yanlış tarım politikaları ve yüksek girdi maliyetleri olduğunu kaydetti.