İzmir’de sürdürülebilirlik raporu tanıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu tanıtım toplantısının ardından düzenlenen panelde konuşan Başkan Dr. Cemil Tugay, bireysel ve kurumsal düzeyde alınacak kararlarla enerji verimliliği ve geri dönüşümde önemli adımlar atılabileceğini söyledi.


“Dönüşümü zorunlu tutmak mecburiyetindeyiz”

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki panelde konuşan Tugay, atıkların doğaya bıraktığı zarara dikkat çekti. “Dönüştürülebilir atıkların doğaya atılması toprağı ve suyu öldürüyor. 2050’de denizlerde balıklardan çok mikroplastik olacağı söyleniyor. Bu yüzden geri dönüşümü zorunlu tutmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Bisiklet yatırımları artacak

Başkan Tugay, İzmir’de bisiklet kullanımını artırmayı hedeflediklerini belirtti:
“BİSİM’de bin olan bisiklet sayısını artıracağız. Daha çok bisiklet yolları ve park yerleri olacak. İzmir’i karbonsuz, hava kirliliği olmayan bir şehir haline getirmek istiyoruz.”

Enerji verimliliği öncelikli hedef

Enerji tasarrufuna dikkat çeken Tugay, küçük adımların büyük fayda sağlayabileceğini ifade etti:
“Bugün basit kararlarla herkes enerji tüketimini azaltabilir. Üzerinde çalışmamız gereken en öncelikli konu enerji verimliliği. Biraz teşvik, biraz farkındalık ve biraz da zorunlulukla bu sağlanabilir.”

Katılımcıların mesajları

Lal Denizli (Çeşme Belediye Başkanı): “Karbon emisyonunu azaltmak için üzerimize düşeni yapıyoruz. Küçük değişiklikler bile büyük fark yaratabilir.”

Neşe Gök (ESİAD): “İzmir, rüzgar enerjisinde lider. Sanayi, tarım ve inovasyondaki gücüyle yeşil dönüşümün merkezinde yer alıyor.”