Honaz’dan tarıma yenilikçi katkı: Cennet hurması cipsi üretimi başladı

Kuru cennet hurması üretiminde Türkiye’nin bir numarası olan Denizli’nin Honaz ilçesinde, yaklaşık bin 500 aile bu üründen geçimini sağlıyor. İhracata yönelik üretimin artmasıyla dikim alanları her geçen yıl genişleyen cennet hurması, hem iç pazarda hem de yurt dışında yoğun talep görüyor.

Yerel üretime katma değer

Başta ihraçlık kiraz olmak üzere birçok tarım ürününde söz sahibi olan Honaz’da, Yerel Tohum Bankası ile ata tohumlarını yaşatan belediye, bu kez üreticiyi destekleyici yeni bir girişim başlattı. Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nde geliştirilen proje ile sağlıklı atıştırmalık olarak dikkat çeken cennet hurması cipsi üretimine geçildi.

Başkan Kepenek: “Tarımsal üretimi endüstriyel boyuta taşıyoruz”

Projenin ilçede ilk kez hayata geçirildiğini belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, şu ifadeleri kullandı:

“Cennet hurmasını işleyerek cips formunda tüketiciye sunuyoruz. Böylece ürünün raf ömrünü uzatırken, çiftçilerimize yeni kazanç kapıları açıyoruz. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için ürünlerimizi katma değerli hale getirmek büyük önem taşıyor.”

Kepenek, daha önce safran üretimi ve ata tohumu fide geliştirme projelerini başarıyla yürüttüklerini hatırlatarak, modelin domates başta olmak üzere farklı ürünlere uygulanacağını da açıkladı.

“Honaz üretiyor, Honaz kazanıyor”

Projeye emek veren ekip arkadaşlarına teşekkür eden Kepenek, şöyle devam etti:

“Yenilikçi projelerle Honaz’ı hem tarımsal hem ekonomik olarak güçlendiriyoruz. Cennet elması cipsi projesi, üreticimize sürdürülebilir gelir sunarken, bölge tarımına da yeni bir yön kazandıracak. Honaz üretiyor, Honaz kazanıyor.”