Ege İhracatçı Birlikleri’nden Ağustos Ayında 1,5 Milyar Dolarlık Rekor İhracat
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında yer alan 12 ihracatçı birliğinden 7’si ağustos ayında ihracat artışı sağladı. Ancak 5 ihracatçı birliği 2023 yılı ağustos performansının gerisinde kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 200 milyon 265 bin dolarlık ihracatla EİB bünyesindeki liderliğini sürdürdü, ancak yüzde 5 kayıpla karşı karşıya kaldı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 6 artırarak 145 milyon dolara çıkardı. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise ağustos ayında yüzde 33'lük ihracat artışıyla zirvenin üçüncü sırasına yükseldi ve 130,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Hazırgiyim ve Diğer Sektörlerde İhracat ArtışıEge Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, zorlu piyasa koşullarına rağmen ihracatını yüzde 3 artırarak 121 milyon dolara ulaştı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 103,8 milyon dolarlık ihracatıyla dikkat çekti.
Tütün sektöründe de önemli bir büyüme kaydedildi. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 20 artırarak 95 milyon dolara yükseltti. Benzer şekilde Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 84,5 milyon dolarlık ihracatla güçlü bir performans sergiledi.
Ege Bölgesi İhracatında Genel DurumEge Bölgesi’nin ağustos ayındaki toplam ihracatı 2 milyar 625 milyon dolar olarak kaydedildi. Bölgenin 2024 yılının ilk 8 ayındaki ihracatı ise 20 milyar 137 milyon dolara ulaştı. İzmir, 1 milyar 439 milyon dolarlık ihracatla bölge ihracatında liderliğini sürdürürken, Manisa ve Denizli de önemli katkılar sağladı.
Almanya ZirvedeEge İhracatçı Birlikleri’nden en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı, ABD ve İngiltere takip etti. Almanya’ya 1 milyar 499 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, ABD’ye 1 milyar 106 milyon, İngiltere’ye ise 1 milyar 95 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
“İhracatçılar İçin Durum Zor”Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, döviz kurlarındaki dalgalanmalara ve ihracatçıların sermaye erimesine dikkat çekerek, sektörün sürdürülebilir bir ekonomik modele ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Eskinazi, "Bu süreçte ihracatçılarımızdan kayıplar vereceğiz" uyarısında bulundu.