Deprem suçluları Covid tahliyelerinden yararlanamayacak

TBMM’de görüşülen 11. Yargı Paketi’nde, depremlerde yıkılan binalardan ve ölümlerden sorumlu olanlar, Covid-19 düzenlemesinden yararlanamayacak. AK Parti ve MHP, mağdurların talepleri üzerine teknik çalışma başlattı.

Deprem suçları düzenleme dışında bırakılıyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, depremlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bir araya gelerek Covid-19 tahliyeleri kapsamına deprem suçlarının dahil edilmemesi yönünde çalışma yürüttü.

Güler, "Depremde yıkılan binalarının sorumlularıyla ilgili Covid düzenlemesinde bir eylem tanımı üzerinde çalışıyoruz. İstisna kısmına ekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Teknik çalışma ve görüşmeler

Edinilen bilgiye göre, Güler ve Akçay, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler ile önceki yıllarda Elazığ ve İzmir başta olmak üzere diğer illerde yaşanan depremlerde ölümlerden sorumlu olanlar için kapsam dışı bırakma çalışması başlattı.

Bu çalışma kapsamında, 31 Temmuz 2023 ve öncesi işlenen suçlardan hükümlü olanların erken tahliye düzenlemesinden faydalanmaması hedefleniyor.

Genel Kurul’da önerge bekleniyor

AK Parti ve MHP teknik çalışmayı tamamladıktan sonra TBMM Genel Kurulu’nda 11. Yargı Paketi görüşmeleri sırasında ilgili teklifin 27. maddesi üzerinde önerge sunulması bekleniyor.

Önergenin kabul edilmesi halinde, terör ve örgütlü suçlar, kasten öldürme, cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı gibi suçların yanı sıra depremlerde yıkılan binalardan ve ölümlerden sorumlu olanlar da düzenleme kapsamı dışında kalacak.