Cemil Tugay’dan Zeybek’in çöp açıklamasına yanıt
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Harmandalı çöp depolama alanının kapatılması ve kooperatif davalarıyla ilgili tartışmalara yanıt verdi. Tugay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in iddialarını yanlış bilgilendirme olarak nitelendirdi.
Harmandalı Çöp Krizi ve Yanıtlarİzmir’de son dönemde gündemde olan çöp depolama alanlarının kapatılması tartışmalarına ilişkin açıklama yapan Başkan Tugay, "Harmandalı’nı Bakanlık kapatmadı, mahkeme kararıyla kapatıldı. Bakanlık, yeniden açılma sürecinde şehrin sorunlarının çözümü için bize yol açtı" dedi.
Tugay, AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan’ın Zeybek’in açıklamalarına tepki gösterdiği basın toplantısına değinerek, kapalı kapılar ardında herhangi bir görüşme yapılmadığını vurguladı. "İzmir siyasete kurban edilmesin, yardımcı olabilecek herkesten yardım isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Zeybek’in İddialarına YanıtCHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, çöp depolama alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kapatıldığını iddia etmişti. Tugay, "Zeybek yanlış bilgilendirilmiş. Harmandalı mahkeme kararıyla kapandı, yeniden açılma sürecinde Bakanlık bizi zorlayan bir süreç yürüttü ama çözüm için yol açtı" dedi.
Tugay ayrıca sürecin AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan tarafından yakından takip edildiğini belirtti.
Çöp Konusunun Siyasete Alet EdilmemesiBaşkan Tugay, Danıştay kararı sonrası yaşanan çöp krizine ilişkin, "Her gün 5 bin 500 ton civarında atık çıkıyor. Bunların bertarafı halk sağlığı gözetilerek yapılmalı. Bu konu siyasete malzeme edilmemeli" ifadelerini kullandı.
Tugay, çöp toplama, transfer ve bertaraf aşamalarını detaylandırarak, ilçelerin toplama sorumluluğu olduğunu, Büyükşehir’in ise transfer ve bertaraf konusunda görevli olduğunu vurguladı. Harmandalı’nın kullanımına ilişkin 2020’de açılan davanın 2025’te Danıştay tarafından kesinleştiğini açıkladı.
Kooperatif Davalarında SavunmaKooperatif davasında Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik’in hedef alınmasına tepki gösteren Tugay, Özçelik’in tarafsız ve görevini düzgün yapan bir memur olduğunu ifade etti. "Kimse onu günah keçisi yapamaz" dedi.
Tugay, kooperatif projeleriyle ilgili suçlamaları da "iftira" olarak nitelendirerek, yargı süreçlerinde tutuksuz yargılanmalarının gerektiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay raporlarına uyularak inşaat faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi.
İnşaatların Mevcut DurumuBaşkan Tugay, görev aldığı dönemde kooperatif inşaatlarının durumunu detaylı olarak açıkladı:
Örnekköy 3’te inşaatların yüzde 22 seviyesinde, sözleşme süresi dolmuş
Uzundere üçüncü ve dördüncü etapta bazı inşaatlar hiç başlamamış, ruhsatlar alınmamış
Gaziemir’de faaliyetler duruyor, ilerleme çok düşük
Tugay, hak sahiplerinin mağduriyetini önlemek amacıyla inşaatların devam etmesine karar verdiklerini vurguladı.
Kendini Savunma ZorunluluğuKooperatif davasına doğrudan dahil olmadığını söyleyen Tugay, suçlamalara karşı kendini savunmak zorunda olduğunu belirtti. "Bu kadar belgeli gerçekler varken kimse bana iftira atamaz" ifadelerini kullandı.