Akhisar Zeytin Hasadına Coşkulu Başlangıç

Akhisar Ticaret Borsası, “Kıracaksan Zeytin Kır, Kalp Kırma” sloganıyla sofralık zeytin hasat sezonunu başlattı. Başkan Alper Alhat, üretimin özünde emek, sevgi ve paylaşım olduğunu vurguladı.

“Zeytincilik sabır ve özen isteyen bir yaşam biçimi. Biz kalbimizle üretiyoruz. Çünkü bu topraklarda üretim, doğaya ve insana saygıyla yapılır.”

Hasat Coşkusunda Emek ve Dayanışma

Akhisar Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, davetliler zeytin emekçileriyle birlikte ağaçlardan elleriyle zeytin topladı ve naturel kırma yeşil zeytin için tek tek zeytin kırdı.

Başkan Alhat, Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde lider konumda olduklarını belirterek, Akhisar’ın üretim altyapısının gelişmişliğine dikkat çekti:

“Nem kontrollü yeraltı sulamalarından gübrelemeye, budamadan modern hasat yöntemlerine kadar ülkemizin en gelişmiş bilgi birikimine sahibiz. Türkiye raflarındaki zeytin ve zeytinyağının yüzde 70’inin arkasında Akhisar imzası var.”

Rekolte Az, Kalite Yüksek

Alhat, bu yıl rekoltenin düşük olacağını ancak ürün kalitesinin yüksek çıkacağını açıkladı:

“Rekolte 170–180 bin ton civarında olacak. Sofralıkta kalibreler iri, yağlar aromatik ve kaliteli çıkacak. Üreticinin ve tüketicinin memnun olacağı fiyat oluşmasını bekliyoruz.”

Tedarik ve İç Pazar Vurgusu

Başkan Alhat, ihracat ve iç pazar konularına da değinerek şunları söyledi:

“Yıllarca tedarikçilik yaptık ama gerçek ihracat ve kontrollü iç pazar tek kurtuluş. Bakanlığımızın taklit ve tağşiş yapan firmalara müdahalesi, tüketicinin güvenini artıracak ve kayıt dışılığı azaltacaktır.”

“Geçmişte çiftçiden 5 liraya alınan zeytinyağı markette 15 liraydı. Artık kontrollü ve kayıtlı satışla fiyat uçurumu kapandı.”

Kalp Kırma, Dayanışmayı Hatırla

Etkinlikte, zeytinin sadece tarım ürünü değil; doğaya, emeğe ve insana saygının simgesi olduğuna dikkat çekildi:

“Zeytin ve zeytinyağı Akhisar için bir kültür ve dayanışma simgesidir. Kıracaksan zeytin kır, kalp kırma.”