ASAYİŞ

ADÜ'de ölü insanlar üzerinden 70 milyonluk vurgun yapıldı iddiası!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, vefat etmiş hastaların biyopsi numuneleri üzerinden 70 milyon TL’lik usulsüz kazanç sağlandığı öne sürüldü.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Moleküler Patoloji Merkezi'nde vefat etmiş hastaların biyopsi verilerinin, hayatta olan hastalar adına sisteme işlendiği ve bu yolla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden yaklaşık 70 milyon TL'lik haksız kazanç sağlandığı iddia edildi. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, ADÜ'ye Ankara Üniversitesi'nden uzman heyet gönderildi.

Ölü hastalar üzerinden devlete 70 milyon TL zarar

CİMER'e yapılan bir ihbar sonrası gündeme gelen skandal iddiaya göre, patoloji biriminde geçmiş yıllarda vefat etmiş kişilere ait biyopsi örnekleri, hayatta olan hastalar adına yeniden işlenmiş gibi gösterildi. Bu işlem sonucunda teşhis yapılmış gibi SGK'ya fatura kesildiği öne sürüldü.

Sayıştay'ın devreye girerek rapor tuttuğu olayda, devletin yaklaşık 70 milyon TL zarara uğratıldığı iddia edildi.

İhbar iki akademisyenin anlaşmazlığıyla başladı

Skandal, ADÜ Tıp Fakültesi'nin genetik ve patoloji birimlerinde görev yapan iki akademisyen arasındaki anlaşmazlık sonrası ortaya çıktı. Taraflardan birinin CİMER'e yaptığı başvuru sonrası soruşturma süreci başlatıldı. Şikayet sonrası Sayıştay inceleme yaparken, teknik denetim için Ankara Üniversitesi'nden bir uzman heyet görevlendirildi.

Rektörlükten açıklama: "Süreç devam ediyor"

ADÜ Rektörlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu konu iki hoca arasındaki kavgadan sonra ortaya çıktı. Sayıştay geldi, denetim yaptı. Halen süreç devam ediyor. Konu teknik bir konu olduğu için inceleme sürüyor. Resmi karar çıktığında kamuoyunu bilgilendireceğiz."

Rektör Prof. Dr. Bülent Kent başta olmak üzere son 3 döneme ait yönetim faaliyetlerinin de detaylı incelendiği belirtildi.

Malzeme alımından ihalelere kadar inceleme

Soruşturma yalnızca patoloji skandalı ile sınırlı kalmadı. ADÜ'de tıbbi malzeme alımı, fuel-oil ihaleleri, laboratuvar harcamaları ve teknik donanım temin süreçlerinin de mercek altına alındığı öğrenildi.