İzmirli genç çello sanatçısı ve Yaşar Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Adasu Akın, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla bestelediği “Kadın” adlı eseriyle müzik aracılığıyla güçlü bir toplumsal çağrı yapıyor. Eseri annesiyle birlikte yazan Akın, kaybettiğimiz kadınlar için “bir ağıt, bir haykırış ve bir çağrı” niteliğinde bir mesaj iletmek istediğini söylüyor.


Şiddete karşı müzikle ses verdi

Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen yıl artarken, İzmirli çellist Adasu Akın bu karanlığa müziğiyle ışık tutmak istiyor. Yaşar Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı öğrencisi olan genç sanatçı, “Kadın” adını verdiği eseriyle sadece sanat değil, toplumsal bilinç de üretmeyi amaçlıyor.

Eserin ortaya çıkış sürecini anlatan Akın, “Kadına yönelik şiddet öyle bir noktaya geldi ki, bu konuda bir şey yapmamak bana daha anormal geldi” diyerek şöyle devam etti:

“Bu beste hem bir ağıt, hem bir haykırış hem de bir çağrıdır. Şiddet günlük yaşamda karşılaştığım ve gözlemlediğim bir gerçeklik. Fiziksel şiddet olmasa da kadınlar olarak çoğu zaman duygusal, psikolojik ya da ekonomik şiddete maruz kalıyoruz. Bu duygular beste sürecine de yansıdı.”

Veriler çarpıcı: 2025’te ilk 5 ayda 168 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından açıklanan son verilere göre, 2025’in ilk beş ayında 168 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınların çoğu, eşleri, eski eşleri, sevgilileri ya da akrabaları tarafından hedef alındı.

KCDP verilerine göre, 2024 yılı son 15 yılın en yüksek kadın cinayeti oranlarının kaydedildiği yıl oldu. Geçtiğimiz yıl 394 kadın cinayeti, 259 şüpheli kadın ölümü rapor edildi.

Platform, kadınların büyük oranda boşanmak, eğitim görmek veya işe başlamak gibi kendi yaşamlarıyla ilgili kararlar almaya çalıştıkları için öldürüldüğünü belirtiyor.

“Zeytin Ağacının Gölgesinde” sanat: Bodrum Art Fair başlıyor!
“Zeytin Ağacının Gölgesinde” sanat: Bodrum Art Fair başlıyor!
İçeriği Görüntüle

Annesiyle birlikte yazdı, meydanlarda söylenmesini hayal ediyor

“Kadın” adlı bestesini annesiyle birlikte yazdığını belirten Adasu Akın, eserin kitlesel bir sese dönüşmesini hayal ettiğini söyledi:

“Bu eseri yazarken hissettiğim ilk duygular korku, öfke ve çaresizlikti. Ama bunların yanında umudun da hep var olduğuna inandım. Dayanışma ile, bulunduğumuz yerden ses çıkararak umut büyür. Kadın bestemizi meydanlarda kitlelerin hep bir ağızdan söylemesini hayal ediyorum.”

Beethoven’dan Neşet Ertaş’a uzanan bir yolculuk

Adasu Akın, klasik müzikle Anadolu ezgilerini bir araya getiren tarzıyla da dikkat çekiyor. Beethoven’dan Neşet Ertaş’a uzanan repertuvarıyla hem çalıp hem söyleyen genç sanatçı, İtalya’da bulunduğu süre boyunca katıldığı orkestralarla 50’ye yakın konser verdi.

Klasik müzik konserlerinin sonunda söylediği türkülerle beğeni toplayan Akın, sahnedeki duruşuyla uluslararası izleyicilerin de ilgisini çekti.

Kaynak: İHA